EasyLight.ro

Acumulatori NiMH, NiCd si Li-Ion. Ce diferente sunt intre bateriile reincarcabile

Acumulatorii care alimenteaza dispozitivele portabile (laptop, camera video, telefon mobil, lanterne LED, radiouri) sunt de tipul Nichel-Cd (NiCd ), Nichel Metal Hydride ( NiMH) sau Litiu - Ion (Li-Ion).

Intre cele trei tipuri de acumulatori NiMH, NiCd sau Li-Ion, utlimii au devenit sursa de alimentare standard a dispozitivelor portabile. Dintre cele trei tipuri de acumulatori NiMH, NiCd sau Li-Ion, ultimii au devenit sursa de alimentare standard a dispozitivelor portabile. Foto: OneGreenPlanet.org

 

Fiecare tip de baterie reincarcabila are propriile sale caracteristici:

Acumulatori NiCd si NiMH:

Principala diferența dintre cele doua este ca bateria NiMH ( dintre cele doua reprezinta tehnologia cea mai recenta) ofera o densitate de energie mai mare decat NiCd. Altfel spus, capacitatea unui NiMH reprezinta de aproximativ doua ori capacitatea “omologului” sau NiCd.
Acest lucru inseamna autonomie crescuta (fara greutate suplimentara).

Acumulatorul NiMH ofera , de asemenea, un alt avantaj major: bateriile NiCd au tendinta de a avea asa-numitul “efect de memorie”, dar bateriile reincarcabile NiMH sunt mai putin predispuse sa dezvolte aceasta caracteristica. Efectul de memorie (sau “acumulator lenes”, “memoria acumulatorului”) se refera la situația in care anumite acumulatoare NiCd isi pierd treptat capacitatea maxima de a stoca energie electrica daca sunt reincarcate in mod repetat inainte de a fi complet descarcate.
Acumulatorul NiMH este mai ecologic fata de bateriile NiCad , deoarece nu contine metale grele.

Acumulator Li-Ion

Litiu - Ion (Li - Ion) a devenit sursa de alimentare standard pentru dispozitivele portabile. Bateriile Li - Ion produc aceeasi energie ca si acumulatorii NiMH, dar cantaresc aproximativ 20% -35% mai puțin. Acest aspect este foarte important la dispozitive precum lanterne LED reincarcabile, telefoane mobile, camere video sau notebook-uri, unde bateria reprezinta o parte semnificativa din greutatea totala (care trebuie sa fie cat mai redusa) .
Un alt motiv pentru care acumulatorii Li - Ion au devenit atat de populari este faptul ca acestea nu sufera de “ efectul de memorie”.
De asemenea sunt ecologici deoarece nu contin materiale toxice cum ar fi cadmiu si mercur.

LED Lenser recomada utilizatorilor un comportament ecologic si responsabil

Producatorii de lanterne LED Lenser trag un semnal de alarma privind necesitatea unei utilizari responsabile a bateriilor si a unor surse de alimentare ecologice. “Este greu de imaginat, dar in fiecare an, un miliard de baterii sunt utilizate doar in Germania. Acestea ar putea forma o linie de baterii care ar acoperi circumferința pamantului (un miliard de baterii x 4 cm = 40,000 km). In conformitate cu Agentia Federala Germana de Mediu, aceste baterii contin aproape 5.000 de tone de zinc, 1.500 de tone de nichel, 700 de tone de cadmiu, 7 tone de argint și 3 tone de mercur”, scrie pe pagina web a producatorului german.

Comentarii