EasyLight.ro

Lumeni sau candela? Care specificatie este mai importanta cand achizitionez lanterne LED

Candela si lumenul sunt unitati de masura ale luminii si doua aspecte nelipsite din specificatiile unei lanterne LED. Adeseori confundate (si, nejustificat, de cele mai multe ori o atentie mai mare se acorda valorii din dreptul lumenilor), cele doua se refera la calitati diferite ale luminii, ambele la fel de importante.

Lumeni sau candela Doua specificatii care nasc confuzii Lumeni sau candela? Un fascicul focusat este mai luminos decat unul dispersat (intensitatea luminoasa este mai mare), chiar daca este vorba de aceeasi cantitate de lumina (flux luminos, masurat in lumeni).

 

Cei mai multi posesori de lanterne LED sunt interesati de brand, valoarea lumenilor, autonomie si raza (“cat bate lanterna”). Dar, pe langa aceste specificatii, intensitatea luminoasa este unul dintre aspectele care nu trebuie trecute cu vederea.

Lumen

Lumenul reprezinta unitatea de masura a cantitatii totale de lumina emisa de o sursa (flux luminos sau putere luminoasa).

Candela

Candela este unitatea de masura a puterii luminoase emisa de o sursa intr-o anumita directie (intensitatea luminoasa).

Prin urmare, atat candela, cat si lumenul fac, sub o forma sau alta, referire la fluxul luminos (sau puterea luminoasa), dar se diferentiaza prin modul in care il definesc. Candela (unitatea de masura a intensitatii luminoase) reprezinta unitatea de masura a luminozitatii intr-un fascicul focusat intr-o directie (cel mai luminos punct dintr-un fascicul focusat). Lumenii sunt mai generali si se refera la puterea totala, a luminii (puterea totala nu este focusata).

Concluzie: candela se refera la luminozitatea fasciculului luminos. Lumenii la cantitatea de lumina!Candela si lumenii masoara calitati diferite ale luminii, nu se pot inlocui, sunt la fel de importanti si nu se poate renunta la niciuna dintre cele doua caracteristici.

Daca doresti o lanterna care sa ilumineze o arie larga sau daca esti preocupat de eficienta consumului, cauta specificatiile legate de lumeni. Daca esti interesat de lanterne LED Lenser, de exemplu, trebuie sa ai in vedere ca, prin tehnologia Advanced Focus System, sunt valorificate ambele tipuri de focusare (larga si focusata/ concentrata)

Daca doresti o lanterna LED sau un reflector sau orice alta sursa de iluminare cu fascicul focusat, precum lanterne Olight dedicate actiunilor tactice, uita-te la valoarea intensitatii luminoase, masurata in candela.

Exemplu:

Ia 2 tipuri de LED care emit o cantitate egala de lumina, de pilda 5 lumeni, dar cu unghiuri diferite de 10 grade, respectiv 120 de grade. In momentul in care acestea lumineaza, LED-ul cu unghi mic o sa furnizeaza un fascicul mult mai luminos decat celalalat desi cantitatea luminoasa este aceeasi. Explicatia este simpla: cu aceeasi cantitate (5 lumeni) trebuie acoperit, in al doilea caz, un unghi mult mai larg. Concluzie: Nu este obligatoriu ca o cantitate mare de lumina sa fie si foarte luminoasa!

Comentarii