TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Cum alegi lanterna potrivită?

Aparent este o chestiune minoră. O lanternă nu poate să fie decât o lanternă, dar cu toate acestea diversitatea de modele și funcții pe care le au lanternele de bună calitate fac necesare câteva sfaturi și stabilirea unor criterii atunci când vrei să alegi lanterna potrivită.

Iată cele câteva criterii esențiale care contează de care trebuie să ții cont pentru a ști cum alegi lanterna potrivită. Un model cu performanțe nepotrivite necesităților tale poate face dintr-o lanternă un obiect parțial inutil sau nepotrivit scopului căreia îi este destinat.

light-cone-314077_1280

Trei elemente din caracteristicile tehnice ale unei lantere sunt esențiale atunci când alegi lanterna potrivită: dimensiunea și greutatea, autonomia, tipul bateriilor și categoria lanternei - reîncărcabilă sau nu, cu acumulatori sau/și baterii și, nu în ultimul rând lungimea fascicolului luminos și tipul de focalizare al acestuia (cu rază lungă sau medie și/sau lanterne care să lumineze o zonă extinsă fără a focaliză într-un punct).

Citește și: Mic ghid la alegerea unei lanterne LED

Dimensiunea și greutatea lanternei sunt condiții importante. Există lanterne mici, tip breloc (utile pentru situații de urgență, pentru a te ajuta imediat când nu ai lumină, un timp scurt), lanterne de dimensiuni mici pentru uz zilnic (cele care sunt utile oriunde, oricând și pe care este recomandat să le ai la îndemână în sertarul noptierei sau într-un kit de supraviețuire, ori în torpedoul mașinii), care sunt mai mici decât lungimea unei palme, lanterne specializate pe operațiuni (vânătoare, pază, supraveghere) și lanterne de căutare (de mare și foarte mare putere).

Citește și: Esential despre lanterna de bicicleta

Câteva detalii în plus

Lanternele de uz zilnic (lanterne EDC - evry day carry), variază că dimensiuni între 8 și 20 centimetri și au o putere mult mai mare de iluminare. Există o subcategorie a lanternelor de zi cu zi, respectiv cea a lanternelor tactice cu caracteristici tehnice speciale și mare putere de iluminare - lanternele de supraveghere pe timp de noapte, cele cu filtru rosu, verde sau albastru (există filtre de culoare adaptate pentru toate tipurile de lanterne), sau lanterne care pot pune in evidență urmele de sânge.

Lanternele tactice și de supraveghere sunt mai mari decât cele de uz zilnic, au o putere mare de iluminare și o autonomie mai mare. Filtrele colorate (rosu, verde, albastru) permit fascicolului luminos să lumineze în condiții de ceață sau fum.

♦ Autonomia unei lanterne nu depinde de dimensiunuea acesteia, tehnologiile moderne permițând lanternelor să aibă acumulatori de mare capacitate, astfel încât dimensiunea lor să rămână mică.

♦ O lanternă este considerată cu durată mare de funcționare dacă autonomia sa trece de 8-12 ore.

Lanternele de căutare au dimensiuni mari, o autonomie foarte mare și o rază lungă și foarte lungă a fascicolului luminos, de la 400 de metri până la 1000 de metri.

Lungimea și dimensiunile unei lanterne sunt proporționale cu greutatea lor. De regulă materialele folosite sunt ușoare și foarte rezistente: polimer (plastic) sau aluminiu.

♦ Lanternele din aluminiu sunt cele mai durabile.

Citește și: Lanterna ideală și caracteristicile lanternelor de uz general

Autonomia și tipul de baterie. Există două mari categorii: bateri reîncărcabile (acumulatori) sau bateri de unica folosință. Există situații în care fiecare din această categorie de surese de energie este cea ideală. O lanternă cu baterii este mai utilă într-un loc unde nu poți încărca acumulatorii. Costul de achiziționare a încărcătorului și a acumulatorilor se amortizează repede, dacă folosești intens lanterna (drumeții, lanterne pentru biciclete, lanterne de vânătoare, de căutare, supraveghere și pază).

Dacă utilizezi o lanternă pentru situații speciale în casă sau mașină, varianta cu baterii este cea mai bună. Într-un kit de supraviețuire se va folosi mereu o lanternă cu baterii, iar un set de baterii de rezervă este esențial. Lanternele funcționează și cu acumulatori și cu baterii, iar dintre acestea din urmă cele cu Litiu sunt cele mai bune, pentru că au autonomie mare și pot fi stocate lor pe termen lung, fără să existe pericolul să oxideze sau să curgă.

Tipul de rază. Un alt criteriu în alegerea lanternei potrivite este tipul de rază. Există lanterne care să lumineze o zonă extinsă fără a focaliză într-un punct. Lumina este uniformă, de intensitate medie. Sunt utile dacă ai nevoie să vezi pe o arie mare la distanță mică. O altă categorie este cea a lanternelor cu rază focalizată într-un punct. Sunt utile în iluminarea unei arii mai mici, dar la o distanță mare și foarte mare. Cele mai multe lanterne combină cele două metode de iluminare.

Citește și: Lanterne frontale. Caracteristici și avantaje

Atunci când alegi lanterna potrivită trebuie luat în calcul producătorul, perioada de garanție, funcțiile suplimentare ale lanternei (mesaje SOS, de exemplu), ușurința în manevrare, versatilitatea lanternei și rezistența la apă, umezeală, șocuri sau impact. O lanternă nu este un obiect pe care să-l folosești în vârful patului, ci în situații mai mult sau mai puțin dificile, așa că trebuie să facă față la șocuri repetate.

Sursa foto: pixabay.com/

Leave a Reply