TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Standardul de impermeabilitate

Standardul de impermeabilitate este un criteriu care însoțește detaliile tehnice ale lanternelor cu LED, binoclurilor cu infraroșu, GPS-uri portabile, uneori ale ceasurilor și telefoanelor mobile. La nivel global s-a dezvoltat un sistem de standarde de impermeabilitate numit IPX. Acest standard se referă la timpul petrecut de obiectul respectiv în contact cu apa (și adâncimea la care acel obiect poate fi introdus și folosit în apa fără că acel obiect să se defecteze).

lanterna_led_profesionala_nitecore_p16_6

Codul IP - Internațional Protection Marking sau standardul IEC (Internațional Electrotechnical Commission) 60529, cunoscut și că Ingress Protection Marking reprezintă un sistem de clasificare a gradului de protecție împotrivă intruziunii (inclusiv a părților corpului uman cum ar fi mâinile și degetele) prafului, contactelor accidentale și nu în ultimul rând a apei.

Există 8 standarde IPX, de la 0, care arată că obiectul respectiv nu are nici un fel de protecție  față de apă, până la IPX 8.
IPX-1 este garanția că obiectul este protejat împotrivă căderii apei pe el (echivalent cu o ploaie cu debitul de 3-5 mm/min pentru o durată de 10 minute)
IPX-2  înseamnă că obiectul este protejat la fel că în cazul IPX-1, însă de această data acel obiect a fost testat în 4 poziții fixe, fiecare înclinată la 15 grade față de poziția normală de operare a obiectului.
IPX-3 identifică protecția împotrivă apei împroșcate către el (apa împroșcată la un unghi de 60 de grade față de verticală la un debit de 10 litri/min cu o presiune de 80-100kN/m2 timp de 5 minute)
IPX-4 arată că obeictul este protejat împotrivă apei care cade pe el; este similat cu IPX-3, însă apa este împroșcată din orice unghi
IPX-5 este un standard de impermeabilitate superior și arată că obiectul este protejat obiectul de apa proiectată către el din orice unghi, printr-un furtun cu diametrul de 6,3 mm cu un debit de 12,5 litri/min la o presiune de 30kN/m2 timp de 3 minute, de la o distanță de 3 metri.
IPX-6 se referă la obiecte protejate de apa proiectată înspre el din orice unghi, cu un furtun cu diametrul de 12,5 mm, cu debitul de 100 litri/min la o presiune de 100kN/m2 timp de 3 minute, de la o distanță de 3 metri.
IPX-7 este primul standard de impermeabilitate care oferă garanții ce arată că obiectul este submersibil, timp de maxim 30 de minute, la adâncimea maximă de 1 metru.
IPX-8 este cel mai înalt standard din seria IPX și se referă la faptul că obiectul poate fi scufundat continuu sub apa, însă trebuie ținut seamă de condițiile specificate de producătorul respectiv.

În ceea ce priveste lanternele cu LED cele care au standarde înalte de impermeabilitate, respectiv IPX-7 și IPX-8 sunt cele produse de Nitecore.

Sursa foto: easylight.ro

Leave a Reply