0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce este efectul de memorie la acumulatori

Un scurt ghid despre ce este efectul de memorie la acumulatori: de ce se produce si cum putem eficientiza functionarea bateriilor reincarcabile.

Acumulatorii Li-Ion sunt cei mai eficienti in ceea ce priveste efectul de memorie la acumulatori. Acumulatorii Li-Ion sunt cei mai eficienti in ceea ce priveste efectul de memorie la acumulatori.

 

Efectul de memorie la acumulatori nu este o problema care tine atat de bateria reincarcabila in sine, cat de felul in care o utilizezi (depinde de procesul de incarcare si descarcare). S-a observant la acumulatori NiCD, mult mai putin la acumulatori NiMH si, desi studii recente afirma contrariul, se pare ca nu este prezent la acumulatorii Li-Ion.
In cateva cuvinte, efectul de memorie la acumulatori se instaleaza in momentul in care acumulatorii NiCd sunt incarcati inainte de descarcarea lor completa. 

Ce este efectul de memorie la acumulatori: explicatie

Lucrurile stau in felul urmator: in momentul in care un acumulator NIMH sau NICd este pus la incarcat inainte de descarcarea completa, el "memoreaza" nivelul pe care-l avea in momentul in care este pus la reincarcat. Acesta devine “un prag fals”, acumulatorul "solicitand" apoi reincarcarea in momentul in care atinge pragul de descarcare incomplet, "fals", atins la anterior.

Ce este interesant in acest caz este faptul ca utilizarea peste acest prag fals de descarcare o sa duca, asa cum te si astepti, la stingerea echipamentului alimentat. Dar, daca mai fortezi o oprire si o pornire o sa ai surpriza sa vezi ca el mai functioneaza ceea ce demonstreaza ca oprirea (adica scaderea tensiunii la borne) a fost prematura si “falsa”.

De ce efectul de memorie la acumulatori se instaleaza cu precadere la acumulatorii NiCd?

Tensiunea la borne la acumulatorii NiCd este aproape constanta, indiferent de nivelul de incarcare a bateriei, prin urmare nu ai alte date legate de gradul de incarcare/ descarcare decat timpul efectiv pe care-l acorzi operatiunii, specificat de producatorul acumulatorului/ incarcatorului utilizat. [Acest aspect este avut in vedere de producatorii de lanterne profesionale si nu numai, astfel incat, numeroase modele sunt echipate cu indicator al nivelului bateriei si al voltajului, chiar daca nu este vorba de acest tip de acumulatori].

De retinut

Efectul de memorie la acumulatori este de fapt o sintagma  utilizata pentru fenomenul de scadere a voltajului (tensiunea electrica masurata in volti).

Nu pune pe seama efectului de memorie alte aspecte care afecteaza direct durata acumulatorului: supra-incarcare/ descarcare, expunere la temperaturi prea ridicate/ prea scazute, stocare neadecvata.

Investeste intr-un incarcator de calitate. Niste acumulatori 18650 Li-Ion sau NiMH nu trebuie alimentati intr-un incarcator NiCd, decat daca este specificat clar acest lucru pe incarcator (vorbim de incarcatoare universale).

Asigura conditii de stocare corespunzatoare, in locuri racoroase, ferite de umiditate.

In cazul in care au fost depozitati o perioada mai indelungata, pune-i la o incarcare totala (NICD si NIMH).

Ocazional, lasa bateriile sa se descarce complet inainte de a le pune la incarcat. Este util in special pentru acumulatori NiCd. [Nu lasa o descarcare prea "profunda" - 1 V pe celula pentru NiCd si NiMH; pentru un pachet de 3.6V nu mai putin de 3V ].

Efectul de memorie la acumulatori Li-Ion

Studii recente, conduse de Toyota, au aratat ca efectul de memorie este prezent chiar si in acumulatorii  Li-Ion, acesta fiind considerat un proces inevitabil, inerent tehnologiei si acumulatorilor. Dar acest lucru se poate corecta/ preveni:
1. Nu lasa acumulatorii in incarcator dupa ce s-au incarcat. Nu lasa acumulatorii descarcati uitati prin vreun sertar prea mult timp.
2. O data la ceva timp lasa acumulatorul sa se descarce complet, apoi reincarca-l si repeta procesul. Chiar daca acest lucru reduce durata de viata nominala, el permite din punct de vedere practic o utilizare mai eficienta a capacitatii sale si previne o “moarte” prematura.

 

Leave a Reply