TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Superconensatorii, tehnologia viitorului necesară acum

Una din marile probleme energetice ale oamenilor de azi este stocarea energiei produsă, pentru că sistemele existente azi, care pot stoca și păstra cu randament maxim energia sunt cu un mare pas înapoi, iar energia produsă este mereu mai multă decît cea consumată tocmai din cazua ineficienței sistemelor de stocare a acesteia. Necesitatea unei eficiente stocări a energiei electrice (provenită din cele mai diverse surse, convenționale sau ecologice) este la fel de importantă ca și găsirea surselor alternative eficiente de energie.

Echipe de cercetători, din diferite părți ale lumii, au de asemenea în derulare proiecte legate de dezvoltarea tehnologiei supercondensatoarelor, ca soluții pentru creșterea capacității de stocare a energiei.

Principalele dezavantaje ale supracondensatoarelor sunt însă legate de dimensiunile lor relativ mari și de capacitatea mică de stocare a energiei. Prin comparație cu o baterie, un supercondensator trebuie să fie mult mai mare pentru a putea stoca același volum de energie. De asemenea, un alt dezavantaj al supercondensatoarelor este că sunt mult mai costisitoare decât bateriile.

Spre exemplu, în cadrul unui astfel de proiect a fost creată o peliculă de micro-supercondensatoare care are potențialul să înlocuiască complet bateriile în următorii cinci ani. Respectiva peliculă este rezistentă, foarte subțire și capabilă să elibereze o mare cantitate de energie într-un interval scurt de timp. O astfel de peliculă ar putea fi folosită pentru a asigura măcar parțial necesarul de energie al unui vehicul electric, care ar deveni astfel considerabil mai ușor.

Spre exemplu, deja celebrul autoturism electric produs de Tesla folosește niște baterii foarte grele care îi limitează foarte mult autonomia. Însă, în cazul în care Tesla, sau orice alt producător de vehicule electrice, ar opta pentru o combinație între baterii și supercondensatoare, unde supercondensatoarele să fie folosite doar pentru partea de accelerație a mașinii, ar putea fi posibilă reducerea greutății vehiculului și creșterea autonomiei.

Conform unor rapoarte recente în domeniu, în viitorul apropiat, vehiculele electrice vor constitui cea mai importantă piață pentru sistemele de stocare a energiei electrice. Datorită proprietăților lor unice, supercondensatoarele, uneori denumite și ultracondesatoare sunt folosite în prezent, în China, pentru accelerarea unor autobuze hibrid. După etapa de accelerare propulsia este preluată de un motor convențional, poluarea generată de un astfel de autobuz fiind considerabil mai mică decât a unuia cu sistem de propulsie integral prin arderea combustibililor fosili.

industries-87546_1280

Progresele care se fac în domeniul tehnologiei supercondensatoarelor ar putea duce în scurt timp la impunerea acestora, în locul bateriilor, ca soluție unică pentru propulsia automobilelor electrice. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, dezvoltatorii acestei tehnologii de stocare a energiei electrice pornind de la chiștocurile de țigară ar putea întrece Tesla și alte companii importante în cursa pentru obținerea sistemului ideal de stocare a energiei.

Leave a Reply