TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Avantajele becurilor LED

Becurile LED au produs o revoluție. Tot ceea ce folosea un bec s-a reinventat după perfecíonarea modelelor de bec LED. Inclusiv lanternele!

Diferența între o lanternă cu bec LED și o lanternă cu bec incandescent este ca între un telefon clasic și unul inteligent. Le poți folosi pentru a vorbi pe amândouă, dar cel inteligent este mult mai mult decât un simplu telefon. La fel și becurile cu LED. Sunt mai mult decât un simplu bec.

Becurile LED folosesc diode emițătoare de lumină în locul filamentelor și al gazelor rare folosite de becurile cu incandescență. Iluminarea cu LED a fost pusă la punct în anii ’60, dar becurile cu LED de ziua de azi sunt cu totul altceva decât erau cele de la inceputul istoriei lor. Una din calitățile excepționale ale acestora este consumul redus de energie, raportat la intensitatea luminoasă pe care o pot emite. Un alt avantaj al becurilor de tip LED este durata foarte mare de viață a acestora. Se poate spune că acestea nu se ard și nu se strică niciodată.

Puțini știu că primele becuri de tip LED  erau disponibile doar în culorile galben, portocaliu, infra-roșu, roșu și verde. Abia după 1990 a fost puse la punct un bec LED cu lumină albastră și violet. Becul LED cu lumină albă este utimul realizat și a fost și cel mai dificil de pus la punct. LED-ul alb a fost descoperit în 1993 de Nichia Corporation. Practic LED-ul alb este un LED combinat cu lumină albastră, verde și roșie care produce lumina albă prin compunerea celor trei culori.

LED-urile actuale pot produce 100 lumeni folosind doar 1 watt de curent, au o dimensiune foarte mică și pot emite lumină cu intensitate variabilă (ceea ce becurile cu incandescență nu pot realiza decât cu riscul major al arderii filamentului).

Toate becurile de tip LED sunt ecologice pentru că nu folosesc mercur, ca în cazul celor cu incandescență care nu se pot realiza în absența vaporilor de mercur.

Citește și: Lanterna cu LED. Performață și fiabilitate

bec LED (2)

Și asta nu este tot. LED-urile sunt mult mai rezistente la variaţii de temperatură, vibraţii şi şocuri mecanice, nu necesită filtre pentru a produce o lumină de o anumită culoare, culoarea fiind generată de materialul semiconductor, iar lumina produsă poate fi direcționată. În cazul becurilor cu incandescență acestea nu pot forma un fascicol luminos așa cum poate o lanternă cu becuri LED.

Pe lista avantajelor becurilor LED se numără și funcţionare la temperatură scăzută, aprinderea instantanee, rezistența sporită la un număr foarte mare de cicluri aprindere-stingere.  LED-urile pentru iluminat nu emit radiaţii infraroşii sau ultraviolet. Lămpile cu incandescenţă convertesc cea mai mare parte din energie în radiaţie infraroşie, mai puţin de 10% fiind convertită în lumină vizibilă, ceea ce nu se mai petrece în cazul becurilor LED, de unde și eficiența acestora și consumul foarte mic de energie raportat la intensitatea luminoasă produsă.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply