TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce este afișajul OLED

Foarte multe lanterne moderne, din categoria celor profesionale, dar nu numai folosesc sisteme de afișaj OLED. Ce este afișajul OLED și care sunt caracteristicile lui, află în cele ce urmează.lanterna_led_nitecore_tm26_2015_1_1

OLED (prescurtare din engleză de la Organic Light-Emitting Diode) este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor. Comparativ cu tehnologia LED, tehnologia OLED este ieftină, neavând nevoie de un monocristal scump, dar eficiența și lumina produsă sunt la ora actuală încă mai scăzute, iar durata de funcționare este mai scurtă. Desigur însă că se lucrează intens la depășirea acestor dezavantaje.

În ceea ce privește luminozitatea OLED-urilor, în ultima vreme s-au făcut mari progrese, fiind acum posibil să se renunțe la iluminarea suplimentară a fundalului/suportului (backlight).

O tehnologie nouă bazată pe OLED este așa-numita Active-Matrix OLED, cu abrevierea AMOLED sau AM OLED. Aici termenul "Active Matrix" se referă la modalitatea de adresare (activare și dezactivare) a fiecărui pixel constituent al ecranului.

Tehnologia OLED-urile se pretează în primul rând la producerea de ecrane pentru televizoare „mari”, de ordinul a 1 m diagonală și mai mult, la telefoanele mobile, monitoare și display-uri de calculator, apoi și la elemente iluminatoare de mare suprafață. Un avantaj important este și consumul redus de curent electric, care duce la mărirea eficienței aparatelor cu OLED.

Deoarece materialele din care sunt făcute OLED-urile sunt flexibile, există în plus un mare potențial pentru realizarea unor aplicații suplimentare în viitorul apropiat, ca de exemplu: ecrane flexibile, care se pot la nevoie împături sau se pot face sul așa-numita „hârtie electronică” (în engleză: e-paper), de ex. pentru publicarea ziarelor, în alb/negru cât și color
iluminarea locuințelor printr-o folie mare, subțire și transparentă (deci aproape invizibilă) aplicată direct pe perete sau tapet.

Tehnologia este în plină evoluție, iar progresele făcute în domeniu uriașe. În cazul lanternelor afișajul OLED indică temperatura, timpul de funcționare al acumulatorilor și gradul de încărcare al acestora sau/și modul de funcționare al lanternei.

Sursa: easylight,ro

 

Leave a Reply