TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Istoria OLED - o poveste de succes

Istoria OLED (Organic Light Emitting Diode Display) începe din anii 1960. În acea vreme, display-urile erau dispozitive destul de simple și mici și erau produse la prețuri de cost reduse. Acestea se bazau pe filamente incandescente, porțiuni de filament erau necesare pentru a afișa o literă sau un număr. Aceste dispozitive erau în realitate construite din tuburi vidate cu o viață relativ scurtă.

1280px-XEL-1_0

Primul pas în evoluția OLED a fost făcult în momentul în care s-a realizat un display bazat pe semiconductoare cu antracen. În 1987, un grup de cercetători de la Laboratoarele Kodak au descoperit că anumite materiale organice cu masă moleculară redusă emiteau lumina prin recombinare atunci când un curent electric trecea prin el. Primul material de acest gen a fost Alq3, bazat pe aluminiu și producea o lumina verde. O bună bucată de vreme lumina verde a fost prima alegere pentru toate ecranele care afișau date.

De-a lungul timpului, Kodak a dezvoltat materiale organice luminoase pentru alte culori, inclusiv roșu, verde, albastru și alb. Pioneer Corporation din Japonia a fost prima companie care a introdus în producția să noul tip de display, OLED, display-ul bazat pe diode organice emițătoare de lumina. Începând din 1998, Pioneer a produs sisteme audio pentru automobile și telefoane celulare ce utilizau display-uri bazate pe noile materiale descoperite de Kodak.

Un remarcabil display color de 5,5 inci construit de Sanyo a fost prezentat în mai 2000 și a fost o revoluție în domeniu. Light Emitting Polymer, LEP (un polimer organic) a fost descoperit în 1989 de laboratoarele de la Universitatea Cambridge. Materialul putea fi utilizat pentru a formă o dioda, iar atunci când trecea un curent electric de voltaj redus emitea lumina în mod similar cu o dioda obișnuită. Philips Electronics Corporation a fost prima firmă care a utilizat licență CDT (Cambridge Display Technology) și a adus-o pe piață.

Ce facem cu dispozitivele OLED?

OLED este folosit la unele dintre cele mai performanțe telefoane mobile, PDA-uri, Mp3 playere, media-playere, camere foto și video digitale, iar de curând a fost lansat primul TV și primul ceas ce conțin și tehnologie OLED. La această lista putem adaugă sisteme de navigație din automobile și, bineînțeles diverse echipamente care necesitau comunicarea de date cu utilizatorul.

OLED este că display-ul emite lumina, cantitatea de curent este extrem de redusă și nu necesită o iluminare frontala sau din spate. Un display pe cristale lichide tradițional folosește 5% din putere pentru afișare și 95% pentru iluminarea acesteia. În cazul OLED, iluminarea nu este necesară. Tehnologia OLED are și avantajul de a afișa o imagine ce poate fi vizualizată din orice unghi. Display-urile LCD de astăzi au întârzieri de 4-20 milisecunde iar timpul de răspuns al noului display OLED de la Sony este de 0,01 milisecunde, fiind de câteva sute de ori mai rapid. Tehnologia OLED da posibilitatea de a creă display-uri flexibile ce pot fi introduse chiar și într-un pix.

Sursa: wikipedia

Leave a Reply