TELEFON & WHATSAPP
0730 199 999
0Item(s)
0 Produs(e) Vezi coșul

Nu ai niciun produs in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.

Ghidul bateriilor

Află câteva din informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre baterii.

Puțini sunt cei care au luat seamă la faptul că progresul tehnologic în ceea ce privește bateriile a bătut, practic, pasul pe loc în ultimii 50 de ani și asta desi progresul real al tehnologiei în același interval de timp a fost uriaș. În ciuda eforturilor capacitatea de stocare a energiei a rămas limită, iar cele mai bune baterii au o autonomie care rămâne mult sub necesitățile reale ale sistemelor care au nevoie de baterii. Variantele cu autonomie mare ar putea revoluționa industria telecomunicațiilor, mașinile electrice. Deși modelele de azi sunt, în linii mari bune, încă nu există combinația ideală și nici bateria perfectă. Toate modelele de baterii sunt perfectibile și au nevoie de îmbunătățiri pentru a ține cu adevărat pasul cu sistemele pe care le alimentează cu energie.

Ghidul bateriilor (2)

În esentă, toate functionează la fel: substanțe chimice din interiorul bateriei produc electroni prin transformarea energiei chimice în energie electrică. Atunci când conectăm o baterie, electronii se deplasează de la polul negativ al bateriei, prin dispozitivul pe care îl deservește, închizând circuitul prin polul pozitiv al bateriei.

Diferențele dintre diferitele tipuri de baterii sunt cauzate de diferitele combinații de substanțe chimice aflate în acestora, care fac diferența între baterii.

Bateriile alcaline

Bateriile alcalinele sunt bateriile clasice; sunt ieftine și comune. Conțin o cantitate medie de energie înmagazinată, dar folosite la un dispozitiv consumator de energie se epuizează repede. În schimb, dacă sunt folosite la dispozitive care nu au nevoie de multă energie, sunt foarte stabile timp îndelungat. Sunt ideale pentru telecomada televizorului, dar nepotrivite pentru lanterne. Nu sunt reîncărcabile.

Citeste si: Tesla anunță revoluția bateriilor reîncărcabile

Bateriile cu oxid de argint și mercur

Bateriile cu oxid de argint sunt baterii cu o viaîă lungă și au înmagazinată o cantitate mare de energie. Sunt în formă de nasturi, pentru ceasuri electronice, dar sunt folosite și de submarine. Sunt scumpe și neprietenoase cu mediul pentru că au o concentrație mare de mercur.

Bateriile cu plumb și acid sulfuric

În categorie intra bateriile de mașină care produc scurte "șocuri" electrice și cele folosite la alimentarea bărcilor, a mașinilor de golf ori ca sursă de energie de rezervă pentru diferite gadgeturi.

Bateriile alcaline reîncărcabile

Sunt un mod foarte eficient de folosire a bateriilor. Dar trebuie spus că variantele alcaline reîncărcabile își pierd cu fiecare reîncărcare un pic din capacitatea de a stoca energie și, cu timpul devin inutilizabile. Sunt baterii scumpe dar eficiente pentru că sunt concepute pentru a face față cu eficiență maximă sau foarte bună de la 300 la 700 de cicluri de încărcare sau chiar mai mult.

Bateriile reîncărcabile nichel-cadmiu

Acestea sunt unele cele mai ieftine baterii reîncărcabile. Se încarcă relativ repede, dar au o mare problemă: dacă le reîncarci înainte de descărcarea completă se vor descărca din ce în ce mai repede pe viitor, pentru că țin minte ca nivel maxim de energie, cel pe care l-au avut la ultima reâncărcare. În plus se descarcă singure, nefolosite, după circa 90 de zile.

Bateriile litiu-ion

Bateriile litiu-ion constituie noul standard de eficiență în ceea ce privește bateriile, având maximum de energie care poate fi stocată, iar problema nivelului de energie în momentul reîncărcării a dispărut complet. Bateriile pot exploda, deși se întâmplă foarte rar. O altă problemă este aceea că dacă sunt consumate prea mult și ajung sub un prag critic al voltajului, pot fi permanent afectate. De aceea, gadgeturile sunt programate să se oprească la un anumit punct, forțând utilizatorul să reîncarce înaintea ca acestea să devină inutilizabile.

Leave a Reply